NAMIBIA. 10 lat później… – Biltong – lokalny przysmak

NAMIBIA. 10 lat później…
Biltong – lokalny przysmak

Wstęp

Biltong to najpopularniejsza w południowej Afryce przegryzka. Coś jak u nas guma do żucia czy chipsy. To suszone mięso w najróżniejszych postaciach i smakach.

NAMIBIA – biltong, fragment lady w supermarkecie

Specjał z południowej Afryki

Biltong powstał w RPA jako pomysł na przechowanie mięsa w erze przed lodówkowej. Suszone mięso można było długo przechowywać i nie trzeba było martwić się co zrobić z mięsem większego zwierzęcia, które nie sprzedane i przerobione natychmiast po prostu się marnowało. Kraje, w których biltong stał się kultowym daniem to RPA, Namibia, Botswana i Zimbabwe. Wytwarzany był z mięsa wołowego i antylop z kudu i oryksa na czele. Jest wiele sposobów jego wykorzystania. Są przepisy na muffinki z biltongiem, tartę, pizzę,…

NAMIBIA – biltong

Dawniej do jego wytwarzania wykorzystywano dwa najsuchsze miesiące w roku. Pomagał wiatr przyspieszający schnięcie. Teraz są nawet domowe suszarki, jeżeli chcecie go przygotować samodzielnie.

NAMIBIA, oparty o koło smakuję biltong, kontemplując zachód słońca… Tylko Ania kazała mi pokazać co jem…

Biltong może mieć różne formy. Skrawki, pasemka, warkoczyki, kiełbaski, większe kawałki do samodzielnego krojenia. Na wagę jest w każdym większym sklepie (w supermarketach są spore stoiska) lub w torebkach pakowane po kilkadziesiąt gramów do kupienia m.in. na każdej stacji benzynowej.

NAMIBIA – Biltong Day

Podczas przygotowywania biltonga najważniejsza jest jakość mięsa i sposób jego krojenia. Są dwa etapy – pierwszy to wykrawanie kawałków mięsa do suszenia, a później krojenie na cienkie płatki do jedzenia. Pierwsze krojenie jest zawsze wzdłuż włókien, drugie w poprzek.

NAMIBIA – biltong – moje ulubione smaki

Biltong jest przyprawiany na mnóstwo sposobów dając urozmaicone smaki. Sól jest tu jedynym konserwantem, ale nie jest jej dużo i nie daje nieprzyjemnego uczucia, że właściwie to jemy samą sól… Nie mylcie biltong z jerky – ten drugi wygląda podobnie, ale mięso jest poddawane obróbce termicznej grubiej krojone i gumiaste.

Jaki ja uwielbiam biltong? Chilli oraz pepper. Lubię zdecydowane smaki i te są dla mnie najlepsze. Można też biltong przegryzać orzeszkami lub mieszanką orzechowo-owocową. Pycha!

Więcej?

Smakosz biltonga opowiada o biltongu….


 Strona główna


Wyprawa organizowana wspólnie z Bocian Safaris

(Namibia) www.namibia.com.pl

 


(c) Portal Małego Podróżnika

Share